Quantcast
Channel: Federatie Industrieel Erfgoed Nederland
Viewing all 238 articles
Browse latest View live

Heemschut maakt bezwaar tegen sloop Ijsselcentrale Zwolle

$
0
0

 

 

 Herschaalde kopie van Zwolle Harculocenrale 2007  foto: marcel Overbeek(2010)

 

Erfgoedvereniging Heemschut en de Stichting Cuypersgenootschap hebben B&W van Zwolle verzocht om de elektriciteitscentrale ‘Harculo’ als gemeentelijk monument aan te wijzen. Daarnaast maken zij bezwaar bij GS van Overijssel tegen de sloop van deze centrale.

Het gaat om een compleet gebouwencomplex. De motivatie van de erfgoedorganisaties is gebaseerd op eerder onderzoek van Het Oversticht (2012) en op een positief advies van de monumentencommissie uit die tijd. Die voordracht is in 2013 door de gemeente Zwolle afgewezen.

Heemschut en Cuypersgenootschap pleiten voor behoud en herbestemming om de volgende redenen:

  • Het complex van de Harculo/IJsselcentrale heeft hoge architectonische en cultuurhistorische waarde. De centrale Harculo is een van de laatste centrales in Nederland die nog grotendeels intact is én in redelijk originele staat.
  • De centrale stamt uit de wederopbouwperiode en is een monumentaal gebouw. Bij latere uitbreidingen is consequent dezelfde bouwstijl toegepast, met de kenmerkende en unieke betonnen gevelplaten (vervaardigd door de Fa. Schokbeton).
  • De centrale is een representatief voorbeeld van utiliteitsbouw van het Zwolse ingenieursbureau De Gruyter en is in 1955 ontworpen als een totaalconcept en passend in het kwetsbare uiterwaardenlandschap van de IJssel.
  • De ‘Harculo-centrale’ bestaat uit een hoofdgebouw met schoorstenen, bijgebouwen, kantoren en havens. Het cultuurhistorisch belang van het kantoorgebouw wordt versterkt door de kunstwerken die aanwezig zijn uit de wederopbouwperiode met o.a. wandreliëfs van de gerenommeerde kunstenaar Titus Leeser.

In de afwijzing van de gemeente Zwolle op 28-8- 2013 onderkende B&W weliswaar de monumentale waarde van het complex, maar lieten zich leiden door het argument van de eigenaar dat de geplande capaciteitsuitbreiding en een gemeentelijke monumentenstatus niet samengaan. De situatie is inmiddels gewijzigd. Erfgoedvereniging Heemschut en de Stichting het Cuypersgenootschap pleiten voor bescherming en een onderzoek naar herbestemming.

Bij herbestemming en nieuwe bedrijfsmatige ontwikkelingen kan de monumentale waarde van het complex juist het uitgangspunt zijn.


Excursie USINE industrieel erfgoed Woerden, 25 juni

$
0
0

Woerden mil. magazijn 20051

Woerden: voormalig defensiemagazijn (Foto P.Nijhof, 1998)

 

Aan alle belangstellenden USINE,

Op zaterdag 25 juni a.s vindt een rondwandeling plaats met als thema het industrieel erfgoed in Woerden. Deze rondwandeling wordt georganiseerd door ons en start om half 10 in het stationsgebouw te Woerden. Eerst geeft Jan van Es een lezing over het industrieel verleden van Woerden. Tijdens de wandeling die volgt zal er speciale aandacht zijn voor het voormalige kazerneterrein in Woerden. Het wordt voor deze gelegenheid eenmalig opengesteld dankzij de welwillende medewerking van projectontwikkelaar VORM. Vervolgens gaan we langs markante plekken van het industrieel verleden van Woerden met daarover uitleg.

De kosten van de rondleiding bedragen slechts vijf euro. Voor deelname is het wenselijk dat u zich van te voren opgeeft: stuur een mail aan usine.industrieelerfgoed.utrecht@gmail.com">usine.industrieelerfgoed.utrecht@gmail.com
We hopen van harte u op de 25 juni om half tien in het stationsgebouw van Woerden te begroeten. Het adres is Stationsplein Noord 6.

Bestuur USINE

Studiedag St. Bedrijfsgeschiedenis, Deventer 18 juni

$
0
0

st. bedrijfsgeschiedenis

De Stichting bedrijfsgeschiedenis organiseert op zaterdag 18 juni een studiemiddag in het Havenkwartier van Deventer. Het Havenkwartier is een karaktervol gebied waarin industrieel erfgoed, creatieve ondernemers, kunst en cultuur, horeca, bouwen en wonen gecombineerd worden met een nog werkzame binnenhaven.
Vanaf 13:00 bent u allen welkom in het Food Dock (Zuiderzeestraat 2, Deventer), u kunt daar op eigen gelegenheid een lunch bestellen. Het SBG programma start vervolgens om 13:30. Sam Visser van de Werkgroep Geschiedenis van de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) zal ons uitgebreid vertellen over bedrijfsgeschiedenissen van lokale maar GROTE industriële spelers zoals Auping, Stegeman en Ankersmits Textielfabrieken. Om 15:00 maken we een wandeling door het havenkwartier van Deventer, waarbij we diverse start-ups aandoen die in allerlei oudere loodsen zijn gehuisvest. Na afloop van deze rondleiding organiseert SBG tot rond de klok van 5 een borrel.
Goody bag! Alle deelnemers krijgen na afloop een goody-bag met twee SIED publicaties, te weten een bedrijfsgeschiedenis over Drukkerij Salland en een bedrijfsgeschiedenis over Auping!
De voorjaarsbijeenkomst is voor alle leden van SBG kosteloos bij te wonen. Ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom, maar aan hen wordt een bijdrage van 15€ gevraagd. 
Aanmelden Wilt u deelnemen aan deze middag? Geeft u zich dan alstublieft op bij onze voorzitter Erik: e.nijhof@uu.nl" target="_blank" moz-do-not-send="true">e.nijhof@uu.nl">e.nijhof@uu.nl
Vervoer & Routebeschrijving Beschikt u niet over eigen vervoer? Laat ook dat even aan Erik weten. Zo kunnen we kijken of andere leden u misschien een lift kunnen aanbieden. Mocht u met het openbaar vervoer willen komen, dan kunt u door ons met de auto van Station Deventer worden afgehaald! 
Met het openbaar vervoer, lopend vanaf NS-station Deventer: Te voet (10-15 minuten): Neem uitgang centrumzijde en ga linksaf. Loop rechtdoor langs de Leeuwenbrug (hoog kantoorpand) en volg de gracht na de kruising op het Churchillplein tot volgende kruising. Bij de stoplichten rechtsaf de Mr. H.F. de Boerlaan op. Doorlopen tot het tweede stoplicht. Het Havenkwartier ligt aan de linkerkant en loopt door tot aan het eind van de Mr. H.F. de Boerlaan. Er rijdt ook een bus vanaf het NS-station (Buslijn 56, richting Borculo en Buslijn 81, richting Zutphen). Die stopt voor het Havenkwartier.

Met de auto: Vanuit de richtingen Amersfoort, Arnhem, Zwolle, Almelo en Hengelo: Vanaf A1: Neem afslag Deventer Centrum, en volg richting Centrum, rechtdoor. De weg maakt een zigzag over een sluis (Deensestraat). Na het verkeerslicht naar rechts om te parkeren in het Havenkwartier.

Verdieping Wilt u zich alvast verdiepen in het Deventerse Havenkwartier dan kunt u http://neha.us2.list-manage.com/track/click?u=1b2de4d7620d10440d91a30c9&id=ab6bce4298&e=674ea29f5d" target="_blank" moz-do-not-send="true">hier kijken. Voor de bedrijfsgeschiedenis van één van Deventers grootste industrieën, Ankersmit’s Textielfabrieken, kunt u terecht bij deskundige én SBG-lid Willem Ankersmit op http://neha.us2.list-manage.com/track/click?u=1b2de4d7620d10440d91a30c9&id=b225ffb68e&e=674ea29f5d" target="_blank" moz-do-not-send="true">youtube. Ook schreef Ankersmit zijn http://neha.us2.list-manage1.com/track/click?u=1b2de4d7620d10440d91a30c9&id=ebdab62e4c&e=674ea29f5d" target="_blank" moz-do-not-send="true">masterscriptie over dit onderwerp. 
Programma in het kort 13:00 - 13:30 Aanloop in Food Dock 13:30 - 15:00 Lezing Sam Visser 15:00 - 16:00 Rondleiding Havenkwartier 16:00 - 17:00 Borrel
Wij zien u graag vrijdag 17 juni! Hartelijke groet,

Nationaal Congres Mobiek Erfgoed, 22 juni

$
0
0

  

 Herschaalde kopie van Kaatsheuvel

 Kaatsheuvel: smalspoorlocomotief in de Efteling (foto m.overbeek, 2015)

  

Minister Bussemaker opent Nationaal Congres Mobiel Erfgoed op 22 juni 2016

 

Rotterdam, 15 juni 2016 - Op 22 juni 2016 organiseert de stichting Mobiele Collectie Nederland het tweede Nationaal Congres Mobiel Erfgoed in Amersfoort bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Tijdens dit congres kijkt Jet Bussemaker, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, terug op de behaalde resultaten van het afgelopen jaar. Met de nieuwe Erfgoedwet ontstaat namelijk meer aandacht en erkenning voor mobiel erfgoed.

In het jaar 2015 vond de behandeling deze Erfgoedwet plaats in de Tweede Kamer. Op 1 juli 2016 - enkele dagen na ons congres - treedt de nieuwe Erfgoedwet in werking. De Tweede Kamer nam twee moties op de Erfgoedwet aan die erkenning en steun bieden aan het mobiel erfgoed. Diverse projecten zijn inmiddels met steun van de Rijksoverheid in gang gezet om het mobiel erfgoed te behouden en te gebruiken. Het project 'Toonbeelden van mobiel erfgoed' is hier een voorbeeld van.

Tijdens het congres vertellen verschillende gastsprekers over deze projecten.

Allereerst vertelt dr. Joop de Jong, directeur MA Kunst & Erfgoed aan de Universiteit Maastricht, over het project Toonbeelden van Mobiel Erfgoed. De nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot de digitale portal worden door drs. Luc Brugman toegelicht. Kwartiermaker prof. dr. John Koster vertelt over de professionalisering van het Nationaal Register Mobiel Erfgoed. Minister Bussemaker reageert in een vraaggesprek op de projecten die de Mobiele Collectie Nederland ontwikkelt. Tijdens de workshoprondes kan men kiezen uit de thema’s Portal en Register. De workshop ‘Lokaal beleid en toonbeelden van mobiel erfgoed’ is voor alle deelnemers georganiseerd.    

Het congres is bedoeld voor betrokkenen bij het Rijk, gemeenten en provincies, beleidsmakers en politici, fondsen en sponsors, consultants en ondernemers, musea en erfgoedorganisaties, de toeristische sector en het onderwijs. De organisatie van het congres is in handen van de stichting Mobiele Collectie Nederland en het Mobiel Erfgoed Centrum, in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Terug naar de fabriek; 25 industriële iconen met nieuwe energie

$
0
0

 naamloos

 

Oude fabrieken en scheepswerven spreken tot de verbeelding. In monumentale hallen werden ooit legendarische producten gemaakt en stonden machines te dreunen. Nu kun je naar een opwindend concert in een oude energiecentrale of een hapje gaan eten in een voormalig ketelhuis.

In deze gids beschrijven de auteurs op inspirerende wijze het nieuwe leven van 25 industriele iconen in Nederland. Ze vertellen over het bewogen verleden en laten oud-werknemers en jonge creatieven aan het woord over hun band met deze locaties. Een verhaal over de opkomst en neergang van de Nederlandse industrie geeft extra achtergronden bij deze ontdekkingstocht langs het industrieel erfgoed van ons land. Met honderden unieke foto's en handige adressen van culturele attracties en bijzondere restaurants. De voor dit boek geselecteerde industriemonumenten zijn verspreid over het hele land, en vertellen het verhaal over uiteenlopende bedrijfstakken, van de scheepsbouw en de textielindustrie tot de consumentenelektronica en de productie van aardewerk. Een compleet overzicht van alle beschreven locaties staat op terugnaardefabriek.nl  Bij elk beschreven object is een intervieuw opgenomen met een initiatiefnemer of gebruiker van een herbestemd fabriekscomplex.

Tot de selectie behoren ondermeer, de sojafabriek Cereol in Utrecht, de NDSM-werf in Amsterdam, de Zwarte Silo in Deventer, de ECI-fabriek in Roermond, het Ebbingekwartier in Groningen en het onlangs geopend Industrieel Museum Zeeland in Sas van Gent. Bij het selecteren en beschrijven van de industriële iconen konden de auteurs gebruik maken van de kennis van verschillende erfgoedorganisaties. Ze werden onder meer geadviseerd door experts van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de non-profitorganisatie voor herbestemming van industrieel erfgoed BOEi.

Het boek heeft een fraaie lay-out en is prettig leesbaar. industriemonument. Het boek is rijk geillustreerd met recente kleurenopnamen, die een goed beeld geven van de grote mate van diversiteit in het hergberuik van buiten voormalige industriële complexen. Ok zijn historische foto's toegevoegd, en worden praktische tips en adressen gegeven.

''Terug naar de fabriek'' is een handzame, praktische, actuele en vooral inspirerende gids voor iedereen die is geinteresseerd in hergebruik van industrieel erfgoed in Nederland.

Marcel Bayer, Marijek Bovens, Bas Husslage, Jaco Boer, BramVermeer: terug naar de fabriek; 25 industriële iconen met nieuwe energie.Amsterdam, Uitgeverij Oostenwind, 2015. 270 blz., ill., Lit.opg., reg. ISBN 978.94.91481.07.9.  Prijs: € 25,=.

Studiedag Rotterdam ''Haal op die hijs!'' over havenkranen

$
0
0

 Herschaalde kopie van Rotterdam loskraan

 

Haal op die hijs!

In het Maritiem museum van Rotterdam wordt op vrijdag 27 november een studiedag georganiseerd over de plaats en het belang van het verticaal transport in de techniek- en industriegeschiedenis. Tot voor kort waren in grote havenplaatsen als Rotterdam vele tientallen kranen per havenbekken doende de voor de wal liggende schepen te laden of lossen. Tegenwoordig zijn die kranen veelal vervangen door een paar enorme containerkranen. Tijd dus om aandacht te besteden aan de geschiedenis van de kranen in het algemeen en havenkranen in het bijzonder.

De bijdrage in de kosten voor deze dag bedraagt € 30,= inclusief lunch. De opgave is defintief als de gevraagde bijdrage op de rekening van FIEN staat. U kunt zich aanmelden voor deze dag door de verschuldigde bijdrage, onder vermelding van uw naam en adres, te storten op rekeningnummer NL62 RABO 0142 6720 68 (BIC: RABONL2U) van FIEN Den Haag. Ik hoop u, mede namens het bestuur van de Nederlandse Stichting Erfgoed Kranen, de Federatie Industrieel Erfgoed en het Maritiem Museum Rotterdam op donderdag 27 november aanstaande in Rotterdam te kunnen begroeten.

Uitgebreidere informatie vindt u op de website van FIEN, daar vind u tevens de aankondiging van het congres van onze partner het MAS te Antwerpen op 13 november 2015.

Meer informatie bij de secretaris gjacobs@wxs.nl 

De studiedag wordt door NedSEK georganiseerd in samenwerking met FIEN en het Maritiem Museum Rotterdam. 09.30

Ontvangst met koffie of thee in de Verolmezaal, Leuvehaven 50 Rotterdam

10.00

Welkom door

Jur Kingma voorzitter NedSEK

10.10

Giel van Hooff:

dagvoorzitter

De kraan als onderdeel van de techniek geschiedenis.

10.20

Robert Anraad:

Behoudt van operationeel erfgoed, zoals kranen, in museaal perspectief.

10.45

Dick Anthierens:

Hijswerktuigen op spierkracht.

11.10

Jef Vrelust:

Hijswerktuigen op waterkracht.

11.35

Gerard Jacobs

: Fairbairn kranen.

12.00

lunchpauze

13.00

Henne Koster:

Stoomkranen.

13.25

Helmig Kleerebezem:

Elektrische kranen.

Aankondiging sloop IJsselcentrale Zwolle

$
0
0

Zwolle Harculo

De IJsselcentrale in Zwolle - ook bekend als de Harculo-centrale - staat op de nominatie om te worden gesloopt. Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben daar een vergunning voor afgegeven. De sloopt begint dit jaar. „Als alles meezit willen we na de zomer beginnen”, vertelt woordvoerder Michael Verheul van Engie Energie Nederland, de huidige eigenaar van het complex..

De vergunning is verleend voor de periode van de start van de sloop tot en met 31 december 2018. Die tijd heeft eigenaar Engie Energie ook nodig voor de sloop. Verheul: „We verwachten dat de sloop twee tot tweeënhalf jaar gaat duren. De centrale is een complex gebouw, het wordt per onderdeel afgebroken en gesloopt en dat heeft tijd nodig.”
 
In het natuurgebied rondom de centrale vertoeven onder meer de Kwartelkoning en de IJsvogel. Het omtrekken van de ketels en het opblazen van de schoorstenen is dan ook niet toegestaan in het broedseizoen, van half maart tot half oktober. Volgens Verheul loopt de sloop daardoor geen extra vertraging op.
 
De rol van de IJsselcentrale is al langere tijd beperkt. Volgens de woordvoerder van Engie Energie is de rol van de centrale op het moment ‘nul’. „De centrale staat uit. Er gebeurt momenteel niks als het gaat om stroomopwekking, behalve dan van het zonnepark op het terrein.” Eerder maakte het bedrijf al bekend complete sluiting en sanering van de centrale in Zwolle niet uit te sluiten. De Ijsselcentrale (officieel geheten ''Centrale harculo'') is een van de oudste nog bestaande elektriciteitscentrales van ons land. De centrale werd in 1955 gebouwd in de uiterwaarden bij de rivier de Ijssel, waarbij zelfs een landschapsarchitect werd ingeschakeld, voor die tijd een unicum. De centrale, die meermalen werd uitgebreid, werd opgetrokken in een strakke uniforme bouwstijl, waarbij gebruik werd gemaakt van prefab-betonpanelen, gefabriceerd door Schokbeton.
De centrale werd de laatste jaren nauwelijks nog gebruikt. Het complex staat niet op de rijks- of gemeentelijke monumentenlijst

Nieuwe stichting hijskranen opgericht

$
0
0

 

 Herschaalde kopie van groningen containerhaven

 

Het erfgoed van horizontaal transport, zoals spoorwegen, zeilschepen, oldtimers en de bruine vloot heeft zich al lang mogen verheugen in een grote en brede belangstelling. Het verticale

transport is altijd wat stiefmoederlijk bedeeld. Daar begint verandering in te komen. Sinds 2006 is een enthousiaste groep industrieel-archeologen bezig met het kranenerfgoed in

Nederland. Het was oorspronkelijk een werkgroep binnen de vereniging Bouwen met Staal. Zij was sinds die tijd bezig is met de inventarisatie van de in Nederland aanwezige, gebruikte én

gefabriceerde kranen. Daarnaast was de werkgroep betrokken bij uiteenlopende herbestemmings- of restauratieprojecten van historische hijswerktuigen. Zo leverde men vanuit

de werkgroep kennis voor de restauratie van de scheepsbouwkraan van De Schelde en van de NDSM, die ieder een eigen herbestemming hebben gekregen.

Door de werkgroep is in 2015 de Nederlandse Stichting Erfgoed Kranen, NedSEK, opgericht.

Het bestuur van de stichting NedSEK bestaat uit Jur Kingma voorzitter, Gerard Jacobs secretaris, Helmig Kleerebezem penningmeester en Ed Schulte, Giel van Hooff bestuursleden.

Extra aandacht voor de hijskranen is geen overbodige luxe. De noeste, soms ook verroeste, werkers die tillen en hijsen, leiden een wisselvallig bestaan. Enkele, zoals havenkranen, zijn

opvallend aanwezig in de openbare ruimte. Maar een groot deel is veel minder zichtbaar: van wandkraantjes in een fabriek tot een windas in een oud pakhuis. Een reden voor de

stiefmoederlijke aandacht binnen de monumentenzorg, is het gebrek aan (technische) kennis. Goede voorlichting is bij deze categorie belangrijk. Gelukkig groeien de kennis én aandacht

voor het kranenerfgoed. NedSEK stelt zich tot doel het verzamelen en behouden van kennis over het historische kranen erfgoed. Deze kennis is beschikbaar via een actuele website.

NedSEK adviseert organisaties die bezig zijn met behoud en restauraties van kranen erfgoed en verspreidt relevante kennis door middel van publicaties.

In samenwerking met de Federatie Industrieel Erfgoed Nederland, het Maritiem Museum Rotterdam en het Museum aan de Stroom MAS in Antwerpen worden door NedSEK dit jaar

twee congressen georganiseerd.

Op vrijdag 13 november wordt in Antwerpen een internationaal congres georganiseerd over de thema’s restauratie en hergebruik van historische kranen, opleiding van bedienend personeel

van historische hijswerktuigen en wat we kunnen leren van het bouwen van replica’s. Op vrijdag 27 november wordt in Rotterdam een congres gehouden over de plaats / het belang

van het verticaal transport in de techniek- en industriegeschiedenis.

Op de website van FIEN http://www.industrieel-erfgoed.nl wordt het Programma gepubliceerd.

Geïnteresseerden kunnen met vragen en suggesties terecht op www.kranenprojekt.nl 

Zij kunnen contact opnemen met de secretaris van NedSEK de heer Gerard Jacobs.

 

gjacobs2@wxs.nl.

Molenkrochtlaan 7

1861 LC Bergen (NH)

Tel: 0653 768 896


Tentoonstelling ''Industrie in Princenhage (Breda)''

$
0
0

expo terugnaarde fabriek breda Princenhage: carosseriefabriek de Ley

 

Na de zeer geslaagde tentoonstelling over Vincent van Gogh en Princenhage staat de komende maanden in het Princenhaags Museum de industrie in Princenhage centraal. Suikerfabriek, HKI, Kwatta II, Etna, Saval, Carrosseriefabriek de Ley, Jamfabriek Princenhage nog een aantal andere bedrijven zijn allemaal opgericht op Princenhaags grondgebied tussen 1870 en 1935.

De tentoonstelling geeft een kijkje in de keuken van de Princenhaagse industrieën met o.a. een reclamefilmpje van de Etna uit 1929 en beelden uit 1941 laten het droogproces en de verwerking van aardappelen zien. Uiteraard ook vele foto’s en producten van deze fabrieken. Meneer Bouwmeester uit Princenhage zal zijn Peugeot 201 met Bugatti motor bij het museum zetten. Het is een uniek exemplaar omdat er maar 8 gemaakt zijn, natuurlijk bij De Ley op de Haagsemarkt op de plaats waar nu AH is gevestigd. Het is een gele auto met een Bugatti-motor. Tijdens de eerste testrit reed de coureur zich dood. Daarna is men meteen gestopt met de productie. En gemaakt bij De Ley natuurlijk De tentoonstelling “Terug naar de fabriek” is te zien in het Princenhaags Museum, Haagweg 334bis van 13.00 tot 17.00 uur op de zondag 11 oktober, 8 november en 13 december.

Mobiel Erfgoed in beeld

$
0
0

 

Mobiel Erfgoed Centrum

Het Mobiel Erfgoed van Nederland komt steeds meer in beeld. Met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) maakt de stichting Mobiele Collectie Nederland het mobiel erfgoed beter zichtbaar voor het publiek. Diverse projecten laten zien welk een schat aan historische schepen, treinen, fietsen, auto's en vliegtuigen in Nederland behouden zijn. Minister Bussemaker van OCW opende daarom het Nationaal Congres Mobiel Erfgoed op 22 juni 2016 met een toezegging van ruim €900.000,= voor projecten die het mobiel erfgoed beter zichtbaar maken.

2e Nationaal Congres Mobiel Erfgoed

Minister Bussemaker opende onlangs op 22 juni 2016 het Nationaal Congres Mobiel Erfgoed op passende wijze, door fietsend binnen te komen op een historische fiets. Tijdens dit congres presenteerde de stichting Mobiele Collectie Nederland de website www.toonbeelden.com aan de minister. 

Toonbeelden van Mobiel Erfgoed

De website www.toonbeelden.com maakt met de 'Toonbeelden van Mobiel Erfgoed' het mobiel erfgoed in Nederland zichtbaar voor het grote publiek. Mobiel erfgoed omvat de bijzondere verzameling aan historische schepen, treinen, fietsen, auto's en vliegtuigen die in Nederland behouden zijn. Deze transportmiddelen vervoerden door de eeuwen heen goederen, mensen en dieren. Zij speelden een belangrijke rol bij de ontwikkeling van Nederland tot een welvarend handelsland. 

Lokale verhalen en lokaal beleid

De website 'Toonbeelden van Mobiel Erfgoed' schetst de ontwikkeling van Nederland in de laatste anderhalve eeuw en de rol van vervoermiddelen daarbij. Dit landelijke verhaal is daarmee een voorbeeld voor het ontdekken en beschrijven van lokale verhalen. Gemeenten en provincies kunnen ook hun eigen lokale ontwikkelingsgeschiedenis en de plek van historische vervoermiddelen daarin beschrijven. Die lokale verhalen vormen een basis voor lokaal beleid voor het zichtbaar maken van mobiel erfgoed. 

Museum, Portal en Register mobiel erfgoed

De 'Toonbeelden van Mobiel Erfgoed' zijn tevens de start van een digitaal museum met karakteristieke, toonaangevende voorbeelden. In Nederland zijn er vele particulieren en musea die ons mobiel erfgoed koesteren en er zijn vele belangstellenden die dit erfgoed willen zien en beleven. We ontwikkelen daarom een Portal waar alle informatie over mobiel erfgoed samen komt en voor iedereen te vinden zal zijn. Ook toont de Portal het Register mobiel erfgoed, dat in kaart brengt wat er aan mobiel erfgoed aanwezig is en wat de culturele waarde daarvan is. Zo wordt het mobiel erfgoed voor iedereen optimaal zichtbaar.

Voor meer informatie:

Stichting Mobiele Collectie Nederland en Mobiel Erfgoed Centrum

adviseur Martine van Lier, 06 4042 7576, info@mobielergoedcentrum.nl

Tuindersschoorsteen herbouwd in Blokker

$
0
0

Blokker

 

In Blokker (NH) is de laatst overgebleven tuindersschoorsteen in de buurtschap de Bangert behouden gebleven na jarenlange sloopdreiging. Op initiatief van de Cultuur Historische Route Blokker is de buiten gebruik geraakte schoorsteen gedemonteerd en op een andere locatie in Blokker herbouwd. De Bangert was vroeger een belangrijk centrum van fruitteelt en glastuinbouw. Deze beeldbepalende schoorsteen is hieraan een tastbare herinnering. Samen met een kleiner exemplaar achter Bangert 16 is het zelfs de laatste van de vele fabrieksschoorstenen voor kasverwarming die in dit gebied gestaan hebben. De circa 18,5 meter hoge schoorsteen behoorde bij een aan de Bangert gelegen glastuinbedrijf met elf druivenkassen en is met het naastgelegen ketelhuis gebouwd in 1929 of 1930 in opdracht van tuinder Klaas Balk. Volgens overlevering is de schoorsteen met behulp van een vliegende steiger gemetseld door een Duitse metselaar die naderhand is omgekomen bij de bouw van een schoorsteen in Waalwijk. De radiaalstenen waaruit de schoorsteen is opgetrokken zijn vervaardigd door de NV Canoy-Herfkens Steenfabrieken in Venlo.

Op vrijdag 26 augustus zal de afronding van de herbouw van de tuindersschoorsteen offcieel worden gevierd.

 

Excursie NedSEK naar containerterminal Europoort

$
0
0

 

 

 nedsek

 

Beste liefhebbers van het Nederlandse kranenerfgoed,

Vorig jaar organiseerde NedSEK met succes de eerste Nederlandse kranendag, toen stond de geschiedenis van de kranen centraal maar dit jaar zijn het de containerkranen. De oudste containerkranen zijn al ruim 50 jaar oud, dus kunnen reeds bij het erfgoed gerekend worden. De container, de laadkist, heeft in de hele wereld, en voor ons met name in de haven van Rotterdam, een zeer grote omwenteling teweeg gebracht, en wel eentje zonder weerga. Het mooie tafereel van de dansende kraangieken verdwijnt langzaam uit het zicht van de stad en heel ver, bijna in zee verrijzen de giganten van losbruggen en zoemen de container drones.

Het hoogtepunt van de NedSEK kranendag 2016 is een exclusieve rondrit over de ECT Delta containerterminal met hijs- en transport installaties daterend vanaf de jaren ’80, tot de modernste van deze tijd. Aansluitend hieraan houden we een ware fotosafari over Maasvlakte II, met zicht op de ECT Euromax-, APMT- en RWG terminals.

Programma: 11.00 Inloop in de RDM Kantine met koffie of thee; https://www.rdmrotterdam.nl/

11.30 Openingswoord van onze voorzitter, Jur Kingma

12.00 Vertrek met de bus naar de ECT

13.00 Aankomst ECT, inchecken en daarna een presentatie en introductie film

14.15 Start exclusieve tour over de ECT Deltaterminal

15.15 Einde tour en start rondrit over Maasvlakte II met, zover mogelijk, fotostops

16.15 Retour naar RDM

18.00 Afsluiting van de dag

Deelname: €25,- (incl. BTW)

Daarvoor krijgt u: - Koffie of thee met koek bij het ontvangst

- Busrit naar de ECT Delta Terminal en terug

- Deskundige toelichting in de bus tijdens de rit over de Delta terminal en de kranenfotosafari.

- Hand-out met informatie materiaal over de historie en omslag van stukgoed naar containertransport en informatie van de Delta terminal.

De borrel bij de napraat is voor eigen rekening.

Het minimum aantal deelnemers is 40, het maximum 50, en VOL = VOL dus reserveer tijdig. Reserveren kan door €25 over te maken op rekening NL53ABNA0620094222 t.n.v. Nederlandse Stichting Erfgoed Kranen te Bergen, met vermelding van uw naam en adres.

Als het minimum aantal deelnemers niet gehaald wordt dan wordt het overgemaakte geld geretourneerd.

Platformbijeenkomst St. Tekens aan de Wand, Utrecht, 7 oktober

$
0
0

 

tekens aan de wand

Het bestuur van de Stichting Tekens aan de Wand nodigt u uit voor de landelijke platformbijeenkomst op vrijdag 7 oktober 2016 in samenwerking met de Werkgroep Directe

Voorzieningen Binnenstad van de gemeente Utrecht De platformbijeenkomst vindt plaats in Utrecht in de perszaal van het (oude) stadhuis, ingang aan de Korte Minrebroederstraat.

Programma (gedetailleerde agenda wordt ter vergadering uitgereikt)

10.30 uur Inloop en ontvangst met koffie/thee

11.00 uur Welkom en introductie door Werkgroep Directe Voorzieningen Binnenstad Utrecht.

11.20 uur Actualiteiten uit het land o.l.v. Peter Nijhof, voorzitter Tekens aan de Wand

In dit gedeelte is ruimte voor actualiteiten en powerpointpresentaties van max.5 minuten (PP vooraf aanleveren, zie onderstaand emailadres)

12.45 uur Toelichting op het middagprogramma door de Werkgroep Directe Voorzieningen Binnenstad

13.00 uur Vertrek uit stadhuis naar de wijk met muurreclames, wandeling langs gerestaureerde en andere muurreclames, in twee gedeelten.

ca. 14.00 uur Pauze onderweg bij een horecazaak waar, voor eigen rekening, gelegenheid is te lunchen.

ca. 15.30 uur Napraten met een drankje

Voor de wandeling zal een handzaam gidsje worden samengesteld waarin de te bezoeken muurreclames en andere reclames zijn opgenomen.

Halverwege de wandeling bestaat de gelegenheid om de bus terug naar het station te nemen voor degenen die hele route te lang vinden om te lopen.

Aanmelding: via shie@hetnet.nl voor 28 september. Er zijn geen kosten aan verbonden, behalve de eventuele lunch en de borrel na afloop.

 

Studiedag FIEN over historische kanalen, 28 okt., Lelystad

$
0
0

Herschaalde kopie van Kanaal Buinen-schoonoord

 

Op vrijdag 28 oktober organisieert FIEN in Nieuw Landerfgoedcentrum in Lelystad een studiemiddag over historisch waardevolle kanalen. Aanleiding is de verschijning van het eerste boek over dit onderwerp, getiteld `Nederland-Kanalenland’, dat aan het eind van deze middag wordt gepresenteerd. Een reis langs 12 kanalen, in elke provincie één, die samen het beeld schetsen van de historie, betekenis en belang van kanalen. De publicatie is gebaseerd op de expositie, die auteurs Hans Buiter en Roger Raat in 2011 samenstelden voor de succesvolle World Canals Conference in Groningen. Het bestuur van FIEN nodigt u daarom van harte uit om deel te nemen aan deze studiemiddag.

Het programma ziet er als volgt uit.

13.30 : Inloop, registratie, koffie

14.00 : Opening door dagvoorzitter Erik Nijhof, voorzitter FIEN

14.05 :   Akke de Vries-Oosterveen: de waterfabriek Breda; werken en leven op en langs de Zuid-Willemsvaart 

14.30: Michiel Gerding, historicus: Nieuw leven voor oude Drentse kanalen

14.55 : Marloes Bijlsma, adviseur ruimtelijke ordening en cultuurhistorie Rijkswaterstaat: Kijk op de ruimtelijke kwaliteit van kanalen

15.20 : Pauze

15.50 : Hans Buiter, historicus, werkzaam als verenigingshistoricus bij de ANWB en Roger Raat, geograaf, werkzaam bij de gemeente Moerdijk:

Op reis door Nederland langs twaalf kanalen

16.15: aanbieding eerste exemplaren Nederland-Kanalenland aan Marleen Maarleveld, directuer Stichting Waterrecreatie Nederland en aan Marloes Bijlsma, adviseur Rijkswaterstaat

16.30 : Afsluiting door de dagvoorzitter

Napraten met borrel en mogelijkheid het boek tegen eenmalige korting aan te schaffen bij Stokerkade Cultuurhistorische Uitgeverij.

- Aanmelden -

 

Aankondiging sloop IJsselcentrale Zwolle

$
0
0

Zwolle Harculo

De IJsselcentrale in Zwolle - ook bekend als de Harculo-centrale - staat op de nominatie om te worden gesloopt. Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben daar een vergunning voor afgegeven. De sloopt begint dit jaar. „Als alles meezit willen we na de zomer beginnen”, vertelt woordvoerder Michael Verheul van Engie Energie Nederland, de huidige eigenaar van het complex..

De vergunning is verleend voor de periode van de start van de sloop tot en met 31 december 2018. Die tijd heeft eigenaar Engie Energie ook nodig voor de sloop. Verheul: „We verwachten dat de sloop twee tot tweeënhalf jaar gaat duren. De centrale is een complex gebouw, het wordt per onderdeel afgebroken en gesloopt en dat heeft tijd nodig.”
 
In het natuurgebied rondom de centrale vertoeven onder meer de Kwartelkoning en de IJsvogel. Het omtrekken van de ketels en het opblazen van de schoorstenen is dan ook niet toegestaan in het broedseizoen, van half maart tot half oktober. Volgens Verheul loopt de sloop daardoor geen extra vertraging op.
 
De rol van de IJsselcentrale is al langere tijd beperkt. Volgens de woordvoerder van Engie Energie is de rol van de centrale op het moment ‘nul’. „De centrale staat uit. Er gebeurt momenteel niks als het gaat om stroomopwekking, behalve dan van het zonnepark op het terrein.” Eerder maakte het bedrijf al bekend complete sluiting en sanering van de centrale in Zwolle niet uit te sluiten. De Ijsselcentrale (officieel geheten ''Centrale harculo'') is een van de oudste nog bestaande elektriciteitscentrales van ons land. De centrale werd in 1955 gebouwd in de uiterwaarden bij de rivier de Ijssel, waarbij zelfs een landschapsarchitect werd ingeschakeld, voor die tijd een unicum. De centrale, die meermalen werd uitgebreid, werd opgetrokken in een strakke uniforme bouwstijl, waarbij gebruik werd gemaakt van prefab-betonpanelen, gefabriceerd door Schokbeton.
De centrale werd de laatste jaren nauwelijks nog gebruikt. Het complex staat niet op de rijks- of gemeentelijke monumentenlijst

Studiedag- presentatie boek Canon van de Nederlandse bruggen

$
0
0

boek-canon 

 

Op zaterdag  12 november organiseren de Nederlandse Bruggen Stichting, het Koninklijk Instituur voor Ingenieurs afd. techniek en de Vereiging Histechnica een studiedag ter gelegenheid van de presentatie van het boek ''Canon van 100 jaar Nederlandse bruggenbouw''. Locatie: Science Centre TU Delft, Mijnbouwstraat 120 te Delft.

 

PROGRAMMA

10.30 uur ontvangst met koffie/thee

11.00 uur welkom door de dagvoorzitter Rob Lutke Schipholt, directeur Nederlandse Bruggenstichting

11.15 uur Met 7-mijlslaarzen door 2000 jaar Nederlandse brughistorie door Frans Remery, oud-medewerker Rijkswaterstaat en vrijwilliger bij de

Nederlandse Bruggenstichting. Twintig eeuwen worden er al bruggen in ons land gebouwd, eerst door de Romeinen, daarna door onze voorouders en nu door ons. De bouwmaterialen veranderden van hout en (bak)steen naar staal en beton en zelfs kunststoffen. De opkomst van vervoermiddelen als treinen en auto’s stimuleerde belangrijke ontwikkelingen in de bruggenbouw. Elektriciteit verving menskracht bij aandrijving, regeling en bediening van beweegbare bruggen en de vormgeving van bruggen kreeg bijzondere aandacht.

12.00 uur pauze met koffie/thee

12.30 uur De alpha-kant van bruggen door Herman Pleij, emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, gespecialiseerd in de literatuur van de Middeleeuwen. Geen enkel bouwwerk in onze nederzettingsgeschiedenis heeft zoveel aanleiding gegeven tot beeldspraak als de brug. Dat lijkt voor de hand te liggen in een waterrijk land. Een bruggenbouwer weet te verbinden wat elkaar liever lijkt te mijden. Wij zijn immers zeer decentraal ingesteld en richten ons bestaan graag zo autonoom mogelijk in. Is een brug dan niet eerder een noodzakelijk kwaad? En hoe kan dan een bruggenbouwer tot de meest gewaardeerde landgenoten behoren?

13.00 uur Uitreiking van het 1e exemplaar van de Canon door Fred Westenberg, voorzitter van de Nederlandse Bruggenstichting aan de voorzitter van de vereniging Histechnica, Geert Jan Olsder en aan de voorzitter van de KIVI afdeling Geschiedenis der Techniek, Gert Jan Luijendijk

13.15 uur sluiting van de bijeenkomst door de dagvoorzitter

13.20 uur eenvoudige broodjeslunch met koffie/thee/fris

ca. 14.15 uur einde van de bijeenkomst

De toegang is voor alle belangstellenden gratis. Aanwezigen kunnen tijdens de lunch de Canon à € 25,- aanschaffen (contant afrekenen). De gereduceerde prijs van € 25,- i.p.v. € 28,- geldt alleen op zaterdag 12 november. Kunt u niet aanwezig zijn, dan kunt u de canon ook bestellen via het aanmeldingsformulier. Aanmelden is noodzakelijk in verband met catering en verkoop Canon.

 

Zat. 7 oktober: Erfgoedmiddag Binckhorst, Den Haag

$
0
0
 
 
image-6465722
 
 
Op 7 oktober organiseert de Stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE) samen met het Haags Gemeentearchief een erfgoedmiddag bij verffabriek De Vos in de Binckhorst.
In het kader van het I’M Binckfestival 2016 organiseert de SHIE een erfgoedmiddag bij verffabriek De Vos aan de Saturnusstraat 15-17. Hier komen verleden, heden en toekomst op een bijzondere manier bij elkaar. Het programma loopt van 13.00 tot 16.30 uur en is gratis toegankelijk. Er is thee en koffie met een Binckhorstgebakje van Maison Kelder. Het programma heeft de volgende drie onderdelen.
Website Haagsebedrijventoen.nl Een presentatie van de website, die bestaat uit bedrijfspagina’s met daarop de geschiedenis van een bedrijf (winkel, fabriek, horecaonderneming). Ook is er ruimte voor persoonlijke herinneringen aan een bedrijf. De bezoekers kunnen die zelf op de site plaatsen. Tenslotte zijn er gebouwenpagina's, die geheel gewijd zijn aan het gebouw, de geschiedenis ervan met veel foto's. Op de site vindt u ook groepsfoto’s waarop mensen (personeelsleden, directie) te herkennen zijn. Iedereen kan meehelpen om de foto's te beschrijven. Haagsebedrijventoen.nl is een samenwerkingsproject van de SHIE en het Haags Gemeentearchief.
De Vos Verf Op deze middag hoort u over de geschiedenis van het bedrijf en krijgt u een rondleiding door de fabriek. De Vos Verf is sinds 1905 fabrikant van lakken, muurverven en plamuren voor de professionele schilder. In 2016 is de vierde generatie De Vos actief binnen dit echte familiebedrijf.
Haags Industrieel Erfgoed SHIE is op deze middag ook aanwezig om verhalen op te diepen van bezoekers, die werkzaam zijn geweest in de Haagse industrie en misschien zelfs wel in de Binckhorst. Natuurlijk kunt u ook langs komen met historische voorwerpen die met het industriële verleden van Den Haag te maken hebben. SHIE kan de context toelichten en tevens de kennis van het industriële verleden daarmee weer verder uitbreiden.

Studiemiddag ''Geschiedenis uitgeverij'' , 10 november

$
0
0

 

Herschaalde kopie van jaarvanhetboek Uitgever Geert van Oirschot

 

2016 is uitgeroepen tot het Jaar van het Boek. In dit kader organiseert de Stichting Bedrijfsgeschiedenis samen met de Nederlandse Boekhistorische Vereniging op donderdag 10 november een studiemiddag over de geschiedenis van de uitgeverij als bedrijfstak.
In deze bedrijfstak is voortdurend een spanning zichtbaar tussen het idealisme van de uitgever, vaak gevoed door de persoonlijke band met ‘zijn’ auteurs, en de vereisten van een commercieel verantwoorde bedrijfsvoering.
Gedurende de middag geven drie biografen/historici korte lezingen over enkele van de meest excentrieke voorbeelden van deze geschiedenissen. Literair criticus Arjen Fortuin komt vertellen over zijn veelgeprezen biografie over de uitgever Geert van Oorschot. Biograaf Koen Hilberdink licht een tip van de sluier op over zijn nieuwste onderzoek naar de uitgever Johan Polak, over wie hij komend jaar een studie publiceert. De historicus Gert-Jan Johannes geeft ons een kijkje in het reilen en zeilen van uitgeverij Boom over de afgelopen 175 jaar.

Exacte tijd en locatie worden nader bekend gemaakt.

Werken langs de Waal: industrieel erfgoed in Nijmegen

$
0
0

werken langs de Waal

 

Nijmegen een industriestad? De plaats staat er niet echt om bekend. Maar bij nader nadenken zijn er toch wel de nodige merken en bedrijven te noemen die meer dan lokale bekendheid hebben verworven: de transformatorenfabriek van Willem Smit, de rumbonen en Mekka van Van Dungen zijn maar een paar voorbeelden. De industriële expansie van deze rivierstad nam pas een begin na de ontmanteling van de vestingwerken eind 19e eeuw. Een breed scala aan bedrijvigheid ontwikkelde zich, van papierfabricage tot parapluies, zeep (Dobbelman) en schoenen (Swift, Robinson). In de naoorlogse periode bereikte de industrialisatie een toppunt, mede onder invloed van belangrijke nieuwkomers als Philips (het huidige NXP), Hyster en Singer. Wat is er nog zichtbaar in het hedendaagse post-industriële Nijmegen was uitgangspunt bij een publikatie waarin architectuurhistoricus Michiel Kruidenier en fotografe Thea van den Heuvel samen dat industrieel verleden zichtbaar maken. Na een inleiding worden in zeven hoofdstukken verschillende sectoren – van infrastructuur tot metaal en techniek – besproken en verbeeld, onder meer met fraai historisch beeldmateriaal. Het huidige industrieel erfgoed is uitgelicht aan de hand van 24 objecten.

Michiel Kruidenier en Thea van den Heuvel: Werken langs de Waal. Industrieel erfgoed in Nijmegen. De onderste steen, Nijmegen, 2016. 104 blz., Ill., lit.opg. Verkrijgbaar via de boekhandel of via info@onderstesteen.com ISBN 978-90-822156-2-5

Industriecultuur-weekend 21-23 Okt. in Haarlem

$
0
0

Herschaalde kopie van Industriecultuur Haarlem

Het weekend van 21 t/m 23 oktober aanstaande staat Haarlem volledig in het teken van de IndustrieCultuur. De stad kent een rijk verleden aan industrie, cultuur en handel. In de binnenstad, langs het Spaarne en in de Waarderpolder zijn daar nog veel sporen van te ontdekken. Scheepswerven, bierbrouwerijen en de grafische industrie hebben eeuwenlang de stad gedomineerd. Het eerste industriecultuurfestival in Haarlem neemt je mee terug naar oude tijden, maar maakt ook de sprong naar de huidige tijdgeest. Het is een leuk, verdiepend en ontspannend programma geworden voor alle doelgroepen!

Industriecultuur Haarlem wordt mogelijk gemaakt door het programma HollandRoute

(www.hollandroute.nl) in samenwerking met gemeente Haarlem.

Aanmeldingen voor de activiteiten ook via www.industriecultuurhaarlem.nl.

 

Viewing all 238 articles
Browse latest View live